Strandregels Waddeneilanden

Natuurlijk wilt u uw hond graag meenemen naar de Waddeneilanden. En voor uw trouwe viervoeter Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog natuurlijk geweldige locaties om te wandelen, rennen en ravotten op het strand, in zee of in het bos. Een groot plezier voor de hond.

Texel

De overtocht naar Texel wordt verzorgd door Teso. U hoeft voor uw hond geen kaartje te kopen.

Honden moeten op de bewaakte strandgedeelten van Texel worden aangelijnd van de laatste week van juni tot de eerste week van september. Verder mogen ze het hele jaar los naast de baas lopen op het strand. Van 1 september tot 1 maart mogen honden in een aangegeven deel van de duinen los lopen.

Vlieland

Voor de overtocht naar Vlieland is rederij Doeksen verantwoordelijk. Op de boot naar Vlieland zijn honden toegestaan en ze mogen gratis mee.

Honden mogen het hele jaar los lopen op het strand van Vlieland. Op mooie dagen moet u vanzelfsprekend wel rekening houden met badgasten zonder honden. Laat uw hond van te voren goed uit, neem poepzakjes mee en houdt uw hond onder appèl.

In het oostelijk deel van Vlieland (ook in het bos rond het dorp Vlieland) mogen honden ook los lopen. In het westelijk deel van het bos rond het dorp moeten honden aan de lijn. Dit wordt aangegeven met bordjes. Ook in het dorp zelf geldt een aanlijngebied.

Terschelling

Voor de overtocht naar Terschelling kunt u kiezen uit 2 rederijen: de EVT en rederij Doeksen. Op de boten zijn honden toegestaan en u hoeft geen ticket te kopen. Ze mogen gratis mee.

Op het strand van Terschelling en in het bos op Terschelling mogen honden het hele jaar los lopen. Op de rest van het eiland, ook in het duingebied, moeten honden aan de lijn. Het is echter op het hele eiland verboden dat honden achter andere dieren aangaan, deze opschrikken of schade aanrichten aan dieren of aan rust- of verblijfsplaatsen van dieren (zoals nesten of holen).

Verspreid over het eiland ligt ruim 200 kilometer aan overharde paden, die geschikt zijn als wandelpad. Daarvan is 30 kilometer speciaal ingericht als natuurwandelpad. Staatsbosbeheer heeft zeven paaltjeswandelingen uitgezet Terschelling kent ook een lange afstandswandeling van 43 kilometer. De route staat beschreven in de gids Terschelling.

Ameland

Rederij Wagenborg verzorgt de overtocht naar Ameland. Het meenemen van uw hond is niet gratis (5,60 - 6,75)

Op het strand zijn honden toegestaan. Op de overige gedeeltes moet u de hond onder appèl houden. Uw hond dient in de dorpen, op de (bewaakte) badstranden en in het bos aangelijnd te zijn.

Schiermonnikoog

Niet alleen verzorgt rederij Wagenborg de overtocht naar Ameland maar ook naar Schiermonnikoog. Vanaf Lauwersoog is het ongeveer 45 minuten varen. Het meenemen van uw hond is niet gratis (5,60 - 6,75)

Honden mogen het hele jaar los lopen op het strand van Schiermonnikoog. Ook op veel andere delen van het eiland geldt geen aanlijngebod. Een aanlijngebod geldt alleen binnen de bebouwde kom (aangegeven door de plaatsnaamborden van Schiermonnikoog); in het Nationaal Park met uitzondering van het Noordzeestrand; op Het Rif.

Het is echter op het hele eiland verboden dat honden achter andere dieren aangaan, deze opschrikken of schade aanrichten aan dieren of aan rust- of verblijfsplaatsen van dieren (zoals nesten of holen).